“Hooggevoelige kinderen zijn niet alleen snel overprikkeld, maar ook: creatief, dynamisch, aanvoelend, plichtbewust. Ze houden van schoonheid en de natuur, zijn vaak spiritueel, verrassend, meelevend. Ze houden van diepgang en zo kunnen we nog even doorgaan. Zij zijn veelzijdig; hun gevoel is belangrijk voor onze wereld.” – Reveles –

Hoogbegaafde kinderen zijn over het algemeen gevoeliger. Prikkels komen harder binnen en de wereld wordt vaak vele malen intenser ervaren. Denk hierbij onder anderen aan: veranderingen, gevoelens van anderen aanvoelen, diepgaande filosofische gedachten. Het kan deze kinderen zo hard raken dat ze er onzeker van worden en het gevoel hebben dat andere hen niet begrijpen. Het is daarom van groot belang dat ze goed opgevangen en hierin begeleid worden.

Hieronder een aantal voorbeelden van hoe hoog gevoeligheid zich kan uiten. Maar bedenk wel dat elk kind en elke situatie anders is. De benadering zal daarom verschillen per kind.

• Snel overweldigd door sterke emoties.
  • Soms meer tijd nodig om beslissingen te kunnen nemen.
  • Leven zich diep in in andere kinderen. Voelen goed aan hoe iemand zich voelt.
  • Stellen diepgaande vragen.
  • Voelen sympathie & empathie goed aan.
  • Denken na over wat anderen van ze vinden.
  • Zijn zich vaak erg bewust van hun eigen gedrag.
  • Nemen situaties meer persoonlijk op; kunnen situaties overdenken en kritiek die ze gekregen hebben, versterken.
  • Reageren snel door hun emoties, omdat ze meer open staan in hun gevoelens.
  • Schrikken vaak snel.
  • Last van kleding die kriebelt door bijvoorbeeld naadjes in sokken of labeltjes in kleding.
  • Gevoelig voor pijn.

Op Reveles wordt deze begeleiding  op maat geboden voor de kinderen die dat nodig hebben. Dit kan zijn individueel dan wel in een kleine groep waarin ze kunnen leren hoe ze er anders mee om kunnen gaan.