Reveles vindt onderdak bij Scholen van Oranje, Dordrecht

PAPENDRECHT/DORDRECHT • Het noodlijdende Reveles, een speciale school voor meer- en hoogbegaafde kinderen in Papendrecht is gered door de Scholen van Oranje uit Dordrecht en verhuist naar de Oranje Nassau aan de Selma Lagerlöf-erf 164 in Dordrecht.

Reveles biedt als een van de eersten in Nederland een combinatie van Zorg en ONderwijs (en noemt zichzelf daardoor een ZON-school) voor meer- en hoogbegaafde kinderen uit de regio die vastlopen in het reguliere onderwijs. Dat hieraan behoefte is, bleek uit de wachtlijst die vanaf de start in september 2019 aanwezig was. De kennis en ervaring binnen Reveles werd ook door de inspectie gezien; binnen drie maanden werd Reveles als onderwijsinstelling erkend.

Met ontzettend veel inzet van velen lukte het om Reveles in september 2019 te openen aan de Boeieraak in Papendrecht. Voor 63 kinderen. “We hebben vanaf de start mogen rekenen op heel veel steun: financieel en materieel. We hebben prachtige materialen geschonken gekregen, en de inrichting met veel creativiteit overal vandaan getoverd”, aldus Ingeborg de Keizer en Esther Jeras van Reveles.

Reveles is volledig afhankelijk van particuliere bijdragen en donaties. Deze werden door de coronacrisis per direct ingetrokken. De toekomst van Reveles hing daardoor in maart ineens aan een zijden draadje.

Nek uitsteken
Reveles is gestart als particulier initiatief. Dat was de snelste manier om een plek te creëren voor kinderen die tussen wal en schip vielen. Esther Jeras en Ingeborg de Keizer willen echter dat veel meer kinderen kunnen genieten van deze manier van werken. Om die reden was direct vanaf de start al gezocht naar een bestaande organisatie die het concept wil omarmen.

Denken in kansen
Het bestuur van de Scholen van Oranje dacht vanaf het eerste kennismakingsgesprek in kansen. Bert van de Loosdrecht heeft zijn enthousiasme overgebracht op zijn opvolger, Jaap van der Put. Deze was daardoor nog voor zijn officiële start als directeur-bestuurder op 1 april een belangrijke gesprekspartner.

Het bestuur heeft onder aanvoering van Jacco van Weelden recent besloten om het ZON-concept van Reveles voort te zetten als onderdeel van de Scholen van Oranje. Reveles krijgt een mooie plek op de Oranje Nassau school. Met deze stap steekt het bestuur zijn nek uit: de financiering is een grote uitdaging doordat zorg- en onderwijssystemen in Nederland veelal gescheiden werelden zijn.

https://www.hetkontakt.nl/regio/klaroen/227487/reveles-vindt-onderdak-bij-de-scholen-van-oranje

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *