ZON in werking

Een jaar lang stond de ZON-aanpak klaar voor de praktijk. We zien hem nu in werking gaan en JA, we merken nu al dat het werkt. Het voelt als een ZON-opkomst: mooi, warm, krachtig, sterk en samen.

Wat wordt het onderwijs anders, wanneer we onderwijs en zorg combineren in de klas. Wat is het geweldig om gesprekken te voeren samen met onze eigen orthopedagoog. Niet alleen een leercoach in te zetten, maar de zorgcoach vanzelfsprekend erbij.

ZON-gesprekken ik omarm jullie, want hierdoor is er ruimte
voor relatie, aandacht en een zorgvuldig besluit. Leer- en zorgcoaches ik ben trots op jullie, want ik weet dat jullie er in zijn totaliteit voor het kind en de ouders zijn.

Steeds meer kinderen die met stressklachten komen, uitvallen op school en in woede of verdriet uitbarsten thuis. Steeds meer ouders met de handen in het haar, niet gehoord en daardoor zoekend en verbaasd. Ouders voelen zich aan de zijlijn staan, waardoor zij een traject van ouderbegeleiding inslaan. Maar het antwoord ligt daar… nu heel dichtbij….

Hoe geweldig is het dat onderwijs en zorg dan samen voor
het kind en de ouders gaan. Want zoals ik keer op keer merk: de cognitieve en de psychosociale ontwikkeling staan niet los van elkaar! Daarom leden van de Tweede Kamer: “Door de ZON-aanpak wordt passend onderwijs wel gewaarborgd, geef ruimte hiervoor. Zodat ieder kind zich gezien en gehoord voelt en leerkrachten zich krachtig voelen, waardoor zij iedere dag met plezier naar hun werk gaan”.

Kind wat ben je mooi
Ik wil een arm om jou heen slaan
en zeggen dat het goed komt
Nu hoef ik het niet meer alleen te doen
want onderwijs en zorg werken samen
zodat ook jij de zon in je hart voelt opgaan en weet dat wij er met elkaar voor jou zullen zijn!